Bilgilendirme – Ücretler, d13C ölçümü, kalite güvence raporları, mümkün olduğunda yapılan takvim kalibrasyonu ve sonuçlara, analiz sürecine ve bekleyen numunenin durumuna 7/24 online erişimi içermektedir.
Ön İşlem – Numunelere uygulanan ön işlemler, yaş tayini analizinin sonuçlarına doğrudan etkide bulunduğu için uygulanırlar. Ön işlemlerle ilgili tüm sorularınızı laboratuvara iletebilirsiniz. Laboratuvar için masrafları yüksek ve zaman gerektiren işlemler olan solvent ve selülöz çıkartım işlemleri, radyokarbon analizleri iptal olana kadar uygulandılarsa, bu işlemlerin bedelleri faturalandırılacaktır.
Islak,nemli Numuneler – Satürasyona bağlı olarak su, numuneyi olması gerekenden 50%-75% daha ağır gösterebilir. Islak ve nemli odun gönderebilirsiniz ancak ağırlık farkını göz önünde bulundurunuz. Normalden 2 ya da 3 kat daha fazla göndermeniz yeterli olacaktır. Örneğin, 100-150 mg göndermeniz mümkün olursa, numune yetersizliği yaşamazsınız. Numuneyi torbaya yerleştirdikten sonra havasını alıp, ağzını sıkıca sarınız.
Suda kalmış numuneleri gönderirken, numuneyi ağzı kitlenebilen bir torbaya yerleştirmeli ve içerisinde hiç su olmadığından emin olmalısınız. Torbanın içindeki tüm havayı da almaya çalışınız ve ağzını iyice kapatarak, gönderi için hazır hale getiriniz.
Örneğin, bir gemi batığında alınmış odun parçasının yaş tayini mümkündür ancak bu işlem daha karmaşıktır. Numune toplama işlemi sırasında daha fazla dikkatli olunmalıdır. Örneğin, numuneyi aldığınız yerde herhangi bir yağ, boya, kimyasal ya da çivi gibi malzemelerin olmaması gerekir Bu tür malzemeler numuneyi olduğundan daha yaşlı gösterebilir. Örneğin, çivi çatlağı olan bir odun parçası analiz edildiğinde, metalin etkisi çok büyük olabilmektedir.
Toplama Toplama Hakkında İpuçları
1 – Numuneyi, böcek ya da çürüme etkisi göstermeyen bir yerden almaya çalışın. Aynı zamanda, numuneyi alacağınız yerde boya, yağ, yapıştırıcı gibi kimyasalların izleri de olmamalı.
2 – Odun numunesi, ağacın en dış halkasından alınmalı.Ağacın iç halkaları, örneğin geminin battığı değilde ağacın kesildiği dönemi işaret edebilir.
3 – İki adet yeni matkap ucu alınız. Bunları aseton ile yıkayıp kurulayınız. Bu uçların boylarıyla alakalı öneriyi laboratuvardan da alabilirsiniz.
4 – Odunun üzerinde bir küçük delik açıp çıkan malzemeyi atınız. Mümkün olduğu kadar düzgün deliniz.
5 – Odunun altına yeni bir aluminyum folyo seriniz.
6 – Daha büyük ikinci uçla yeni deliği ilk deliğin tam ortasından açınız. Çıkanları aluminyum folyoda biriktiriniz. 100-200 mg yeterli olacaktır.
7 – Aluminyum folyoyu bohça gibi kapatınız. Dışına silinmez mürekkeple numune kodunu yazınız. Folyoyu, ağzı kilitli torbaya koyunuz. Torbayı da aynı numarayla etiketlendiriniz.
8 – Numuneyi kendiniz gönderiyorsanız, FedEx, UPS, DHL, TNT (vb.) bir firmayla takip nolu olarak gönderiniz.
Takip numarasını ve kullandığınız firmanın ismini bize lab@radiocarbon.com adresinden bildirmeniz halinde, paketinizi takip edip sizi bilgilendirebiliriz. Gönderi adreslerimizi buradan bulabilirsiniz. de bildiriniz.
Yaşlı Ağaç Etkisi
Odun Numunesinin Kontaminasyonu
Radyokarbon Yaş Tayini Sonuçlarında Kontaminasyonun Etkisi
Odun Numunesine Uygulanan Fiziksel Ön İşlemler
Odun Numunesine Uygulanan Kimyasal Ön İşlemler